Varför behöver du slipa dina skridskor?
För att åka skridskor behövs två vassa egg på skridskons skena. Dessa egg kallas inner- och ytterskär. När man åker skridskor är det kombinationen av att ha ett vasst innerskär som åkaren tar spjärn med (frånskjutet) som sedan övergår till andra skridskoskenans ytter- och innerskär (glidfasen) i åkriktningen. Därefter upprepas samma process när glidfasern övergår i ett nytt frånskjut och så vidare.
Eggen blir nedslitna och skadade vid skridskoåkning. Nya skridskor från fabrik saknar uppslipade egg. En enkel regel är att slöa eller inga egg är lika med att tappa skäret. När man tappar skäret så ramlar man ofta.
För att behålla eggens skärpa eller göra nya egg måste man slipa skenorna. Det görs med en slipskiva.
Vad är skål för något?
Den konkava formen mellan ytter- och innerskären kallas skål. I regel benämns olika slipningar skål eller skåldjup. När man ser slipskivan i genomskärning så är det radien av den konvexa formen på slipskivans ytterkant som avgör vad du får för skåldjup efter avslutad slipning (se bild nedanför).
Genom att forma om (dressa) slipskivan kan du ändra radien, detta gäller för alla AS-modeller (se bild/video nedanför för ett exempel).
Eller genom att byta EP-skiva, detta gäller för SkatePal (100 mm, 60 mm) och Prosharp Home (60 mm). EP-skivorna har fasta radier och går inte att dressa (se video nedanför för ett exempel).
En djup skål ger mer grepp och mindre glid. Det är för att en djupare skål skär ner mer i isen, vilket ger mer friktion och det blir tungåkt. En flackare skål ger mindre grepp men mer glid. Det är för att en flackare skål skär ner mindre i isen, vilket leder till att man åker mer ovanpå isen och det går lättare. Det mest idealiska, enligt oss, är om man kan reducera skålen så mycket som möjligt och ändå behålla ett bra grepp med bästa glid genom profilering. Skålreduceringen leder också till mindre belastning på åkarens kropp och gör att man kan spara energi.
Skål anges antingen i mm (Europa) eller i tum (USA/Kanada/vissa europeiska länder).
Vad är en profil?
En profil är skenan sedd från sidan (eller i profil). Prosharp Profiling® har varit under utveckling sedan första maskinen kom ut på marknaden (1986) och tanken är att det ska maximera och hjälpa spelare att nå sin fulla potential. Prosharp Profiling® fokuserar på fyra områden: acceleration, rörlighet, fart och stabilitet. Genom att välja rätt profil för skridskoåkaren kan åkaren maximera eller få hjälp med dessa områden. Vår filosofi är att genom rätt profil kan åkaren gå upp i skål (flackare skål) och på så sätt undvika förslitning på höfter, ljumskar och knän samtidigt som det finns mer krafter kvar i slutet av matchen. Vad som är rätt profil för en spelare är väldigt individuellt och allt kan kokas ner till känslan på isen.
Profilernas radier anges i fot (vanligast) eller i meter.
Vilken skål är bäst för dig?
En generell rekommendation för att välja skåldjup är att använda formeln: kroppsvikt/3,14 (Pi).
Till exempel: 80 kg/3,14=25,47, runda av till 25. Då har du ett skåldjup (25 mm) att utgå ifrån.
Vilken profil är bäst för dig?
Vi rekommenderar att nybörjare får så mycket iskontakt som möjligt. Det är för att ge stabilitet till skridskoåkningen. Bra nybörjarprofiler är singelprofilerna 17 ft. och 19 ft.
Nästa steg är att minska på iskontakten för att addera mer acceleration och rörlighet till skridskoåkningen. Beroende på personlig preferens kan man testa på allt från 10 ft. till 15 ft.
Efter det bör man börja testa kombinationsprofiler. Börja med dubbelprofiler, den kombinerar två radier på en profil.
Detroit 1 (10 ft. – 20 ft.) – Kombinerar både god acceleration och rörlighet med riktigt hög fart och mycket god stabilitet.
Detroit 2 (13 ft. – 26 ft.) – Fokuserad på maxad fart och stabilitet, men har fortfarande tillräckligt med rörlighet för att finta bort motståndarna.
Win 1 (9.5 ft. – 10.5 ft.) – Fokus på mycket god acceleration och rörlighet.
Win 2 (10 ft. – 11 ft.) – Fokus på mycket god acceleration och rörlighet.
Combi 10 – 13 (10 ft. – 13 ft.) – Fokus på väldigt god acceleration och rörlighet kombinerat med hög fart och god stabilitet.
Combi 9 – 10 (9 ft. – 10 ft.) – Fokus på mycket god acceleration och rörlighet.
Toronto 1 (7 ft. – 10 ft.) – Fokus på maxad acceleration och mycket god rörlighet.
Toronto 2 (9 ft. – 15 ft.) – Fokus på mycket god acceleration och rörlighet kombinerat med väldigt hög fart och god stabilitet.
Toronto 3 (11 ft. – 17 ft.) – Fokus på god acceleration och rörlighet kombinerat med mycket god fart och stabilitet.
Beskrivningarna av profilerna är generella och skridskoåkaren måste testa olika profiler för att hitta vad som passar den specifika åkarens stil.
Det senaste inom Prosharp Profiling® är profiler med tre radier och fyra radier. Vi kallar dessa kombinationer Zuperior (tre radier) och Quad (fyra radier). Vi rekommenderar Zuperior till ytterforwards och defensiva försvarare för att den ger maxat glid med hög fart rakt framåt samtidigt som den ger mycket god balans och stabilitet för att kämpa ner motståndare vid dueller. Vi rekommenderar Quad till centrar och offensiva försvarare för att den ger åkaren utmärkta möjligheter till att byta åkriktning och utföra snabba övergångar tillsammans med maxad rörlighet i hög fart.
Vi har utvecklat olika Zuperior- och Quad-profiler beroende på vilken skridskostorlek man använder:
Skridskostorlek 1-2: Zuperior 3XS & Quad 3XS.
Skridskostorlek 3-4: Zuperior XXS & Quad XXS.
Skridskostorlek 5-6:Zuperior XS & Quad XS.
Skridskostorlek 7-8: Zuperior Small & Quad Zero.
Skridskostorlek 9-10:Zuperior Medium & Quad I.
Skridskostorlek 11-12: Zuperior Large & Quad II.
Rekommendationrna av profilerna är generella och skridskoåkaren måste testa olika profiler för att hitta vad som passar den specifika åkarens stil.
AS 2001 ALLPRO-SC
AS 1001 PORTABLE-SC
SkatePal® Pro 3
Prosharp® Home
Service
All service av Prosharps maskiner utförs av Prosharps personal eller personal utbildad av Prosharp. Vi rekommenderar årlig service av din maskin, läs mer om service här.